dissabte, 22 de gener del 2011

INAUGURACIÓ DEL MUSEU-ARXIU DE CABRILS


Jaume Tolrà, president del Patronat del Museu.

Intervenció de Joaquim Colomer, alcalde de Cabrils

Breu crònica d'una esperada inauguració.
Sens dubte, un dia llargament desitjat pels qui durant uns 30 anys han promogut l'existència d'un museu local a Cabrils. La seu adequada ha estat la casa de Can Ventura del Vi, situada en un lloc cèntric del casc urbà. Com s'acostuma a dir, el seu bon funcionament i activisme estan per veure, però si més no, l'equipament existeix i vol convertir-se en eina de divulgació cultural al municipi. Enhorabona!

L'acte d'inauguració ha comptat amb la presència de nombrosos vilatans i d'alguns agents culturals locals; fins i tot procedents de diverses entitats de la comarca.

Els parlaments inaugurals, fets a l'exterior de l'edifici, han anat a càrrec de Ramon Teixidó, Miquel Ponsa (regidor de Cultura), Jaume Tolrà (president del patronat del museu) i Joaquim Colomer (l'alcalde). Tots ells s'han felicitat per la iniciativa aconseguida i han agraït molt la feina feta a totes les persones impulsores, tant les vinculades a l'antiga seu de Ca l'Arrà com les més recents. Quan escoltava els discursos amb atenció m'han vingut al cap les imatge de finals dels anys 80, quan un grupet de gent rentavem i salvaguardàvem peces ibèriques de Can Jaumar; i també, menys positives, les moltes intentones que vam fer durant el mandat del regidor i després alcalde Josep Grau per aconseguir tenir un Museu de Cabrils prou digne. No hi va haver manera.
Acabades les bones intencions avui dites, i recordant emotivament que alguns dels qui van ser impulsors no ho han pogut veure en vida, s'ha descobert una placa i tothom ha pogut entrar a visitar el museu per primera vegada.

Com dèiem, esperem que aquest nou equipament sigui la llavor d'una nova generació de persones que lluitin per preservar i enriquir la cultura de Cabrils. Un museu no és només un edifici més un contingut de peces. Avui en dia és un centre cultural que té un equip humà capacitat, que protegeix masies, que remou consciències, que divulga a tots els públics, que exposa de manera permanent i itinerant, que fa recerca, que compila un fons documental i arxivístic, que impulsa el patrimoni local i que representa culturalment a la vila. I aquests objectius no s'aconsegueixen ni d'un dia per l'altre ni pel fet de diposar de l'edifici. Hi ha d'haver idees i mitjans, i tota una política cultural municipal de suport al darrera, comptant lògicament amb la tasca professional d'un museòleg i amb els col·laboradors desinteressats que sempre han volgut vincular-se i que el museu ha de saber atraure. Tot un repte per Cabrils!
David Farell i Garrigós
Coordinador de la Fundació Burriac (Cabrera de Mar) i
Ex-membre de la Junta del Museu de Ca l'Arrà de Cabrils
Dissabte 21 de gener de 2011